בלוקרים והורמונים

בלוקרים והורמונים להתאמה מגדרית

התפתחות סימני המין המשניים בגיל ההתבגרות עלולה להגביר באופן קיצוני את תחושת הדיספוריה המגדרית והמצוקה הנובעת מחוסר ההתאמה בין הגוף והיחס שמקבלים בחברה לבין הזהות המגדרית.

טיפול רפואי בבלוקרים והורמונים משפיע על הנראות והתחושה שהגוף תואם את המגדר. קיימות שתי אפשרויות לטיפול רפואי בנוער מגוון מגדר: מעכבי התבגרות (בלוקרים) והורמוני מין חוצי מגדר (טסטוסטרון ואסטרוגן).

מעכבי התבגרות (בלוקרים)

בלוקרים מעכבים את התפתחות סימני המין המשניים של המין הביולוגי, במידה ותהליך ההתבגרות המינית טרם הסתיים. אצל מי שסומן כזכר בלידה – מדובר במניעת או עצירת שינוי הקול לגברי, צמיחת שיער הפנים והגוף, גדילת הגרוגרת ושינוי במבנה הפנים וכד׳. אצל מי שסומן כנקבה בלידה מדובר בעצירת או מניעת התפתחות החזה, קבלת מחזור ומבנה הגוף הנשי וכד'.

ניתן להתחיל בטיפול בבלוקרים עם תחילת הופעת סימני ההתבגרות.

היתרון הגדול ביותר בטיפול בבלוקרים הוא שהטיפול הפיך לחלוטין. עם הפסקת הבלוקרים ההתפתחות המינית ממשיכה מהיכן שנעצרה.

מחקרים מוכיחים שהשימוש בבלוקרים מפחית באופן משמעותי את המצוקה הנפשית ומאפשר מרחב זמן לבירור וגיבוש הזהות המגדרית לפני התפתחות הסממנים המיניים המשניים.

במהלך טיפול בבלוקרים ללא שילוב עם הורמון חוצה מגדר עלולה להיות ירידה בצפיפות  העצם. יש להקפיד על מעקב ובדיקת צפיפות עצם (ראו הסבר בהמשך). בנוסף מומלץ לצרוך כמות מספקת של סידן , לבצע פעילות גופנית נושאת משקל ולשמור על רמה תקינה של ויטמין D.

מרשם לבלוקרים ניתן על ידי אנדוקרינולוג ילדים לפי רצון המטופל, באישור ההורים ועם המלצת מטפל בריאות הנפש מומחה במגדר.

הבלוקר הקיים בארץ נקרא דקפפטיל. זוהי זריקה תוך שרירית הניתנת פעם ב-4 שבועות  או חצי שנה, לפי החלטת הרופא המטפל ובאישור קופת החולים.

הורמונים חוצי מגדר

הורמונים חוצי מגדר מביאים לשינויים גופניים אשר תואמים את הזהות המגדרית ובכך יכולים להקל על הדיספוריה המגדרית. הגיל המינימלי להתחלת טיפול הינו 14, ותלוי בנוסף בשלב ההתבגרות המינית.

הטיפול בהורמונים חוצי מגדר אינו הפיך בחלקו. בניגוד לבלוקרים, ההורמונים גורמים לשינויים תמידיים בגוף. הורמונים ניתנים על ידי אנדוקרינולוג ילדים לפי רצון המטופל, באישור ההורים, ועם המלצת מטפל בריאות הנפש מומחה במגדר.

במקרה של ילדים א-בינארים הילדים והצוות המטפל מחליטים על דרך הטיפול ההורמונלית המיטבית עבורם.

הורמונים לבנים טרנסים (FTM)

ההורמון שניתן לבנים הוא טסטוסטרון (ובקיצור טסטו או T). הטסטו ניתן בזריקה תוך שרירית  אחת ל2-4 שבועות, לפי המלצת הרופא המטפל. במינון מלא ניתן לטפל גם בג׳ל.

שימוש בטסטו מוביל לשינוי בקול, במרקם העור, הגדלת מסת שריר, שיעור בפנים ובגוף, שינוי בפיזור השומן, הפסקת  המחזור החודשי. טסטו עלול לפגוע בפוריות, אך אינו מהווה אמצעי מניעה.

הורמונים לבנות טרנסיות (MTF)

ההורמון שניתן לבנות הוא אסטרוגן בצורת כדורים או במדבקות.

שימוש באסטרוגן מוביל לריכוך במרקם העור והשיער, הקטנת מסת השריר, פיזור שומן נשי והתפתחות חזה. אסטרוגן עלול לפגוע בפוריות באופן בלתי הפיך, אבל אינו מהווה אמצעי מניעה.

במקרה והקול כבר הפך להיות גברי השימוש באסטרוגן לא יגרום לנישוי הקול (יש ללחוץ על הלינק לפיתרון לנישוי קול).

קבלת מרשמים והפניות

בתום הביקור במרפאה האנדוקרינית יהיה בידכם סיכום ביקור והמלצות להמשך. במרפאה יסבירו לכם לגבי טופס 29 ג' לרכישת בלוקרים ו/או הורמונים. עם טופס 29 ג' ועם סיכום הביקור של הרופא עליכם לפנות לרופא הילדים/משפחה בקופת החולים בכדי שינפיקו לכם מרשמים לבית מרקחת לרכישת הבלוקרים וההורמונים. כמו כן תקבלו הפניה למרפאת אחיות בקופת חולים לקבלת הזריקה על ידי האחות. כמו כן יש לבקש הפניה למעבדה בקופת החולים לבדיקות דם לפי בקשות והמלצות הרופא.

רכישת התרופות

הבלוקרים לא נמכרים בכל בית מרקחת. יש לברר איפה בקרבתכם ניתן לרכוש את בלוקרים. כמו כן, מומלץ לרכוש את התרופות כשבוע לפני מועד הזריקה, על מנת להימנע מחוסר במלאי בבית המרקחת ביום הזריקה.

במידה והזריקה של הבלוקרים ניתנת פעם בחודש – שימו לב שמדובר בטווח של כל 28 יום (4 שבועות) תמיד באותו יום בשבוע. מומלץ לקבוע מראש יום שנוח לכם. יש אפשרות להקדים ביום או לאחר ביום בעקבות חג או חופשה (עדיף להקדים). לפעמים עלולה להיות בעיה בקליטת טופס 29 ג' ולכן מומלץ בפעם הראשונה להביא את הטופס איתכם.

בדיקות ומעקב

בדיקות דם – הביקור במרפאת מגדר היא אחת ל3-4  חודשים. אתם תדרשו לעשות בדיקות דם לקראת הביקור הזה בכדי לבדוק את השינויים בערכים השונים בעקבות לקיחת הבלוקרים ו/או ההורמונים. יד לבדוק את בקשת הרופאה לגבי תזמון הבדיקה. קחו בחשבון שלוקח מספר ימים עד שהרופאה מקבלת את התוצאות.

צפיפות עצם – אחת מתופעות הלוואי בלקיחת בלוקרים ללא הורמונים חוצי מגדר היא ירידה בצפיפות העצם. על מנת לבחון את השפעת הבלוקרים על צפיפות העצם, יש לבצע בדיקה ראשונית לפני תחילת השימוש בבלוקרים, ולאחר מכן בכל פרק זמן לפי שיקול הרופאה. הבדיקה מהירה ולא כואבת.

המידע באתר משקף את הניסיון שלנו בברית הלביאות ואינו מהווה ייעוץ רפואי. בכל שאלה יש להתייעץ עם הצוות הרפואי המטפל בילדכן.

נגישות